Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2006

"I was an atheist for awhile, but I gave it up. No holidays!"

...said Henny Youngman.


Δε μου αρέσουν οι γιορτές. Για την ακρίβεια τις απεχθάνομαι. Όχι επειδή είμαι ένας άνθρωπος μίζερος και μονόχνωτος, αν και με χαρακτηρίζουν αρκετά και οι δύο αυτές λέξεις. Απλά δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου το λόγο για τον οποίο επινοήθηκαν. Και αν τα καταφέρω, όταν στη συνέχεια τον θυμηθώ εκνευρίζομαι ακόμη περισσότερο.

Αν εξαιρέσουμε τους λόγους πίστης και θρησκείας και το θαύμα της ενανθρώπισης του Θεού στο σώμα του Χριστού, η ημέρα των Χριστουγέννων δεν είναι τίποτε πέρα από μια αφορμή για να ξοδεύουμε λεφτά και να νομίζουμε ότι ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα μας μαζί με όσα αυτή συνεπάγεται. Αν υπάρχει κάτι θετικό είναι σίγουρα ότι ερχόμαστε κοντά με συγγενείς και φίλους που μας λείπουν κατά τη διάρκεια του χρόνου. Θα μπορούσαμε βέβαια να τους βλέπαμε αν το θέλαμε πραγματικά… Για κάποιον που δεν έχει αυξημένο το θρησκευτικό συναίσθημα κάθε τέτοια γιορτή είναι μια μέρα σαν όλες τις άλλες και οι γύρω του υπερβολικά χαρούμενοι. Ο Παύλος στην επιστολή προς Ρωμαίους είχε γράψει πως δεν πρέπει κανείς να κρίνει το πώς γιορτάζει ή δεν γιορτάζει κανείς τις γιορτές αυτές. Την κρίση θα την κάνει ο Θεός. Λες κι αν όντως υπάρχει, αυτό που θα τον νοιάξει είναι το αν πήγα στην εκκλησία ή αν αισθάνθηκα κατάνυξη από το θαύμα…

Τέλος πάντων… Ελπίζω όλοι να περάσατε καλά και να περνάτε ακόμη καλύτερα όλες τις ημέρες της ζωής σας. Είναι τόσο λίγες που αν μία σας ευχαρίστησε προσπαθήστε να την επαναλαμβάνετε όσο συχνότερα μπορείτε. Δηλώστε άρρωστοι και φτιάξτε τη δική σας εορταστική ατμόσφαιρα ότι μέρα κι αν είναι. Μια γιορτή για εσάς και όσους αγαπάτε και θέλετε κοντά σας.

1 σχόλιο:

tifoeus είπε...

καλή χρονιά, πως τα πέρασες;