Το κράτος αποφάσισε να επιδοτήσει την αγορά φορητού υπολογιστή για τους φοιτητές. Για την ακρίβεια για το 20% των επιτυχόντων σε κάθε σχολή με υψηλότερο βαθμό εισαγωγής. Είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια της φοίτησης σε ένα ΤΕΙ αλλά περισσότερο σε ένα ΑΕΙ, χρειάζεσαι τον Η/Υ σε καθημερινή βάση όπως και το γρήγορο ίντερνετ. Εργασίες, επικοινωνία με συμφοιτητές, ενημέρωση για τα όσα αφορούν το τμήμα είναι πράγματα τα οποία πλέον γίνονται μέσω των νέων τεχνολογιών. Απλώς δεν ξέρω αν το 20% αρκεί.
Για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο όλοι προσπαθούν. Το αν τελικά μπεις σε ένα τμήμα πρώτος ή τελευταίος, δεν σου στερεί την ιδιότητα του επιτυχημένου πρωτοετή φοιτητή. Το κράτος βλέπει την επιδότηση σαν επιβράβευση για τις προσπάθειές τους. Και εκεί είναι το λάθος του. Όταν τα πανεπιστήμια δίνουν σε ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές βιβλία για κάθε μάθημα, αξίας 50 ευρώ το ένα, σημαίνει ότι τα 52 μαθήματα που έχει το τμήμα μου για παράδειγμα, αντιστοιχούν σε 2600 ευρώ.
Αν σκεφτεί κανείς ότι με την επιδότηση των 500 ευρώ, οι δικαιούχοι μπορούν να βρουν φορητό ακόμη και με 200 ευρώ, καταλαβαίνουμε τη «γυφτιά». Ας διάλεγε το κράτος ένα φορητό υπολογιστή στα 500 ή 400 ευρώ, με λογισμικό ανοικτού κώδικα το οποίο δεν θα κόστιζε τίποτα (ενώ τώρα η Microsoft κοστίζει τα 200 ευρώ της τιμής), κι ας τον έδινε σε όλους τους πρωτοετείς φοιτητές οποιουδήποτε τμήματος, μαζί με τα βιβλία. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθούν επιτέλους τα κονδύλια για την παιδεία, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να έχει κανείς διάθεση να κάνει. Γι’ αυτό στις δημόσιες υπηρεσίες θα υπάρχουν πάντα υπάλληλοι χωρίς καμία επαφή με τους υπολογιστές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου